Loading...

Shiitake su moćne gljive. Okus je jak umami, ali nije prenaglašen, a može se pripremiti uz pomoć brojnih tehnika kuhanja. Klobuk shiitake je tamnosmeđe boje i zaobljen na vrhu kada se tek formiraju, ali boja blijedi i klobuk se spljošti kako gljiva stari i suši se. Shiitake su porijeklom iz istočne Azije i stoljećima se konzumiraju u mnogim azijskim zemljama. Sada se ova ukusna smeđa gljiva uživa u raznim jelima diljem svijeta. Zapravo, shiitake čine oko 25% svjetske godišnje proizvodnje gljiva!

Tekstura shiitake može varirati od delikatne preko mesnate do hrskave ovisno o načinu pripreme. Obično se koristi u pirjanom povrću, juhama i jelima s rezancima, ali je dobro prilagođena gotovo svakoj vrsti kuhinje. Shiitake su također izvrsna zamjena za meso za vegetarijance. Možete ih nasjeckati i pirjati ih na maslacu, baciti ih ravno u svoje omiljeno jelo dok se kuha ili popržiti cijele klobuke za ukusan međuobrok!

Shiitake su jedna od najpoznatijih ljekovitih gljiva. Koriste se za liječenje različitih stanja, od visokog kolesterola u krvi do raka, te je tonik koji stimulira imunološki sustav i štiti od virusa. Shiitake je također vrlo hranjiva gljiva. Osim što su niskokalorične, shiitake sadrže velike količine vlakana, kao i vitamina B i drugih minerala (bakar, selen). Također sadrže mnoge iste aminokiseline kao i meso; to ih čini hranjivim dodatkom uravnoteženoj vegetarijanskoj prehrani.

Kategorija: