Loading...

Kesten gljiva (Pholiota adiposa), koja se naziva i gljiva s cimetovom klobukom, ukusna je jestiva gljiva jedinstvenog orašastog okusa i čvrste teksture. Ime Pholiota dolazi od grčkih izraza koji znače “ljuskavo” i “klobuk”, a odnose se na ljuske vidljive na klobucima zrelih gljiva. Njihov zajednički naziv “kesten” proizlazi iz karakteristične kestenjasto smeđe boje klobuka kada gljive potpuno sazriju.

Kesten gljive i dalje rastu u divljini diljem Sjeverne Amerike, Europe i Azije, uspijevajući na trulim trupcima i panjevima tvrdog drva. Međutim, suvremene tehnike uzgoja omogućile su kesten gljivama da se razviju u pouzdano uzgojen usjev. U divljini, kesten gljive rastu u grozdovima.

Kesten gljive svojim su zemljanim, orašastim okusom ukusan dodatak mnogim jelima. Njihova tekstura također dobro podnosi metode kuhanja poput pirjanja, što ih čini pogodnima za različita jela.

Kesten gljiva sadrži niz vitamina, fitokemikalija i minerala. Osobito je bogat bakrom i vitaminom B5, ali ćete svojoj prehrani dodati i folat, biotin, vitamin B3, selen, kalij i vitamin B2 kada jedete kesten gljive. Mnogi elementi u kesten gljivama imaju ljekovitu vrijednost: kaže se da ima protuupalna, antifungalna, antibiotska i antitumorska svojstva. Osim toga, ova vrsta gljive može biti korisna u usporavanju progresije osteoporoze.

Kategorija: