Loading...

Roze bukovače, znanstveno poznate kao Pleurotus djamor, vrsta su tropskih gljiva rasprostranjenih diljem svijeta. Obično raste na drveću, tvoreći guste grozdove živoružičaste boje koji se razlikuju po veličini, obliku i broju gljiva. Ima izdužen, blago ispupčen klobuk i jedva vidljiv mali stručak.

Ljudi često opisuju okus ružičastih bukovača kao sličan škampima, s primjetnim umami okusom i mesnatom teksturom. Ipak, samo upozorenje: ako ove gljive planirate probati sirove, pripremite se na kiselo iznenađenje.

Izvrstan su izvor proteina i vlakana, s 28,4 kalorija i 2,85 grama proteina u šalici, ova gljiva izvrstan je izbor za veganska i vegetarijanska jela. Roze bukovače također su bogat izvor B vitamina, Kalija, Riboflavina, Bakara, Selena, Folata i Niacina.

Akademske studije dalje prenose otkrića antitumorskih i antikancerogenih svojstava rozih bukovača, dok je snažna i u antioksidansima koji stimuliraju i jačaju imunološki sustav. Osim toga, sadrži antioksidans ergotionein, što ga čini snalažljivim u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i štiti od nakupljanja plaka u arterijama.

Kategorija: